Formaat schilderij kiezen

5 tips voor het kiezen van de juiste maat schilderij

De manier voor het bepalen van het juiste maat schilderij kan moeilijker zijn dan je denkt. Wij willen je dan ook graag helpen met de veelgestelde vraag

“Welk formaat schilderij moet ik kiezen voor mijn muur?”

In dit blog artikel informeren we dan over hoe je kan beslissen welke formaat schilderij geschikt is voor je kamer. Hiermee proberen wij de keuze in het aanbod schilderijen eenvoudiger te maken.

Onderstaand tref je 5 tips aan waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van het juiste maat schilderij dat je wilt kopen:

  1. De kamer – Bij het kiezen van een schilderij is de algemene regel: Hoe groter het formaat van het schilderij, hoe beter! De meest gemaakte fout is om schilderij te kiezen welke te klein is voor de kamer. Wat je wilt voorkomen na het aanschaffen van je kunst is dat na het ophangen nog steeds het idee hebt dat de ruimte kaal aanvoelt. Bekijk dan ook eerst hoeveel meubels je in de ruimte hebt staan en hoe groot het oppervlak is waar je het schilderij wilt ophangen. Wanneer je kiest voor een modern schilderij, je ruimte flink wilt doen opleven en mogelijk een statement wilt maken in je interieur is een groot formaat ook zeer belangrijk!
  2. De muur – De muur is een belangrijk onderdeel voor het selecteren van de juiste maat. Je hebt de oppervlakte opgemeten, maar hoe ga je nu verder? Bedenk goed welke vorm schilderij er past op je uitgekozen muur. In bepaalde gevallen zal een horizontaal schilderij beter uitkomen dan een vierkant georiënteerd schilderij. Kijk hierbij ook goed naar de vorm van je meubels in combinatie met je muur. Een horizontaal schilderij komt bij een hoge smalle muur beter tot zijn recht dan een vierkant schilderij. Ga dus op zoek naar vergelijkbare vormen. Meet de totale afmeting van je kale muur, minimaal de helft tot twee derde kan je gebruiken als afmeting voor je schilderij. Dit hoeft niet precies zo te zijn, maar als je twijfelt, val dan terug op deze standaard regel.
  3. Hoe hoog moet het schilderij? – Wat in de praktijk vaak blijkt is dat kunst aan de muur veel te hoog wordt opgehangen. Een vuistregel welke hierbij goed toe te passen is om het middelpint van het schilderij op ooghoogte moet komen. Hierbij gaan we uit van een gemiddeld persoon van 180 cm tot 185 cm. Ben je kleiner? Zoek dan een ondergrond waar je op kan staan om het middelpunt te bepalen.
  4. Een groot schilderij op maat laten maken? – GaveSchilderijen.nl verkoopt de laatste tijd veel grote schilderijen. Denk hierbij aan afmetingen van 100×200 cm of bijvoorbeeld 150×150 cm. Toch kan het zijn dat je na het lezen van dit artikel geen geschikt schilderij kan vinden. Dit kan aan kleur, oriëntatie of formaat liggen. Of dat je na het bepalen van het formaat niet de juiste stijl of uitvoering kan vinden? Laat dan een schilderij op maat maken! Een schilderij op maat laten maken kan helemaal zoals jij dat wilt, hierbij bepaal je zelf de kleur, het onderwerp en het uiterlijk. Hierdoor creëer je helemaal je eigen stukje kunst, wat je niet elders vind. Wil je weten hoe je een foto of een bestaand schilderij kunt laten naschilderen? Lees er alles over op onze pagina schilderij laten maken 
  5. Twijfel je nog steeds over het formaat? – Stuur enkele foto’s van de muur inclusief het formaat. Samen kunnen we dan bepalen welke afmeting geschikt is om op te hangen. Soms ontvangen we foto’s van geleverde schilderijen, waarbij niet goed is nagedacht over het formaat. Wij denken graag met u mee om uiteindelijk tot een goed advies te kunnen komen. Foto’s kunt u gemakkelijk aanleveren via email of WhatsApp waarbij wij zo spoedig mogelijk een reactie ontvangt. Ook kunt u het contactformulier op onze website invullen.

Kunst, vooral originele schilderijen welke u kunt terug vinden in onze webshop is een investering die heel lang meegaat, een schilderij in een ruimte kan dit maken of breken. Een goede voorbereiding voordat je een schilderij besteld is dan ook erg belangrijk.